Tiri Peresna Deteljica Twaswg

O društvu

Največje In Najdejavnejše Čolnarsko Društvo Ob Reki Muri

Društvo čolnarjev Dokležovje smo ustanovili leta 2005 zaradi potrebe po  razvoju kakovostne  čolnarske dejavnosti na reki Muri in organiziranem nadaljevanju dolgoletne tradicije čolnarjenja  v kraju Dokležovje.

Društvo trenutno šteje nekaj čez petdeset aktivnih članov. Ukvarjamo se z ljubiteljskim  športnim veslanjem, turizmom in ekologijo.  Na področju rečnega turizma  smo največje in najdejavnejše društvo ob reki Muri v slovenskem delu Mure. Večina večjih dogodkov na Muri je v naši organizaciji ali   v soorganizaciji z drugimi društvi s katerimi sodelujemo. Že od samega začetka društva se udeležujemo tudi ekoloških akcij po Sloveniji in tujini.

Temeljne dejavnosti in poslanstvo društva so

  1. Strokovno  organizirano čolnarjenje z dodatno ponudbo prostora ob Muri  ter  spoštovanje predpisov na  področju zakona o celinskih vodah
  2. Vzgoja novih čolnarjev in skrb za podmladek
  3. Skrb za zaščito reke Mure in zelenega pasa ob reki Muri
  4. Organizacija tradicionalnih čolnarskih prireditev in promocija čolnarske dejavnosti
  5. Ohranjanje etnološkega izročila ter kulturne dediščine ob reki Muri

Tradicionalne Prireditve In Dogodki Društva

Društvo vsako leto organizira  oz. soorganizira  večje skupinske spuste na reki Muri (Velikonočni,Prvomajski, Dimek-ov memorial, Po mlinarski poti, Kostanjev spust), ki se jih povprečno udeleži kar nekaj sto udeležencev.

Na našem pristanu organiziramo tradicionalne prireditve društva skozi vse leto.

Redno skrbimo za čistočo priobalnega dela ob reki in same reke ter organiziramo redne čistilne akcije, enkrat letno veliko  čistilno akcijo oz. se aktivno pridružujemo slovenski akciji čiščenja okolja (Očistimo Slovenijo).

Vsako leto se tradicionalno skupaj s pobratenim društvom iz Međimurja odpravimo na spust do izliva Mure v Dravo.

Prostori Društva In Pristan Ob Reki

Društvo ima svoje prostore, t.i. »čolnarno«,  v jedru vasi Dokležovje v prostorih vaško-kulturnega doma, kjer hranimo svojo opremo in čolne in  kjer se člani društva srečujemo ob različnih dogodkih in srečanjih.

Lansko leto smo zgradili sodoben center, ki smo ga poimenovali Center murskih čolnarjev.

Ob mostu čez Muro na cesti Lipovci – Ljutomer smo uredili pristan za čolne,  kjer je urejena vstopno-izstopna rampa  oz. privez za čolne in kjer organiziramo večino društvenih dogodkov in prireditev.

V  sodelovanju z Občino Beltinci in drugimi enako mislečimi organizacijami, snujemo idejo o novi turistični točki ob Muri z dodano vrednostjo,  po vzoru že obstoječih točk ob Muri v naši občini.  Nedaleč od našega pristana ob Muri je tudi betonski ostanek nekdanjega starega mostu, ki  ga je med drugo svetovno vojno razstrelila nemška vojska, v  vasi pa je bilo postavljeno tudi obeležje prvemu lesenemu mostu,  ki je nekdaj stal  na tem mestu.  Ob mostu je mlel tudi mlin, ki je bil v 2 sv. vojni prav tako razstreljen,  pri čolnarjih pa tli tudi želja o ponovni  oživitvi tega mlina,  ter vključitev le tega  v celovito turistično ponudbo ob Muri.

Oprema In Usposabljanje Vodnikov Društva

Ker sledimo novostim in upoštevamo nove trende iz vidika varnosti in največje kvalitete čolnarjenja skrbimo tudi za kakovost naše opreme. Društvo poseduje šest A testiranih raft čolnov RIS, že od nekdaj zelo uveljavljenih  znamk Maestral in Gumar, na  čolnu je lahko od 8 pa vse do 15 oseb, mini rafte Avantura, ki so namenjeni užitkom svobodnega veslanja od ene do treh oseb, ter kanuje za bolj »robinzonsko« varianto čolnarjenja.

 Na voljo imamo popolno opremo za cca. 80 oseb, ki zagotavlja varnost, ob večjih skupinah do 130 oseb ali več udeležencev pa se povežemo z sorodnimi društvi, ki prav tako  izpolnjujejo zahteve iz vidika varnosti.

 Uporaba rešilnega jopiča  je obvezna!

Naši čolnarji vodniki se usposabljajo  v okviru Rafting zvez Slovenije in pridobijo naziv Vodnik rafta –strokovni delavec.

Etno Izročilo Čolnarjenja – Izvirni Stari Čolni

V okviru projekta »EKO MUZEJ MURA« smo izdelali dve repliki starih lesenih műrskih  ladij, ki so jih nekdaj  uporabljali na Muri in jih priložnostno uporabimo za spust  po Muri.  Ideja o ohranjanju  etno izročila ima še večje razsežnosti, saj se načrtujejo še dodatne zanimivosti iz tega področja ohranjanja műrskega izročila.

Sodelovanje Z Ostalimi Brodarskimi In Kajak Kanu Društvo In Organizacijami V Lokalnem Okolju

Ob reki Muri sodelujemo še z preostalimi društvi iz Slovenije in Hrvaške ter Avstrije, ki se ukvarjajo z sorodno dejavnostjo in upamo, da se bo v bodočnosti razvila tudi zveza društev na področju čolnarjenja po reki Muri.

Aktivno se vključujemo v turistično ponudbo občine Beltinci. V  ta namen sodelujemo s Zavodom za turizem in kulturo Beltinci in z ostalimi ponudniki turistične dejavnosti v Prekmurju oz. Sloveniji, in s tem skušamo našim gostom prikazati čarobnost te naše panonske pokrajine.