17760786 658520104331562 2216929114866383339 O 9hmvo7

Kulinarika

Približali vam bomo ta poseben svet ravninske reke, v sodelovanju z našimi partnerji pa lahko poskrbimo tudi, da po želji poizkusite tudi tradicionalne prekmurske jedi kot so murske ribe, domače klobase, pajani kruh, gibanice, krapci , doživeli boste lahko okuse tega posebnega prostora panonske kuhinje.

Največkrat izbrane dodatne ponudbe pri nas so:

  • “čolnarska malica”
  • ogled plavajočega mlina in razstave “Büjraštvo na reki Muri” v Brežni hiši, vožnja z brodom, “Büjraška malica (na ognju popečen ržrni kruh s čenom in zaseko, ljubezenski napoj), vodenje
  • ogled plavajočega mlina in razstave “Büjraštvo na reki Muri” v Brežni hiši, vožnja z brodom
  • sodelujemo z lokalnimi ponudniki prekmurske in druge kulinarike.

Prekmurje je med drugim znano po svojih edinstvenih kulinaričnih posebnostih, ki ohranjajo svoja stara poimenovanja. Najbolj znani jedi, ki izvirata iz Prekmurja sta prekmurska gibanica in bograč.

Pristna PREKMURSKA GIBANICA je pripravljena iz vlečenega testa ter iz štirih nadevov (makov, skutni, orehov in jabolčni), ki skupaj sestavljajo osem zaporednih plasti in ji tako dajejo specifičen in prepoznaven izgled. Prekmurska gibanica spada med nacionalne kulinarične specialitete, ime pa izvira iz besede »gueba«, ki pomeni guba.

BOGRAČ je golažu podobna jed, sestavljena iz vsaj treh vrst mesa, običajno svinjine, govedine in divjačine, ki jo spremlja krompir, kuhan v golažu in ne posebej. Jed se začini še s čebulo, česnom, papriko in soljo.

Prekmurci zelo radi postrežejo tudi s šunko iz tünke, bujto repo, dödöli ter domačim zabilom (zaseko). Specialiteta je t.i. pajani krüj (opečen kruh), se pravi namaz s česnom in zaseko. Iz prekmurske kuhinje bo zadišalo še po posolankah, zlevankah, retaših (zavitki z različnimi nadevi: jabolka, slive, repa..), langašu, perecih, bosmanih (pogača) in še marsikateri drugi dobroti. V prekmurski kulinarični ponudbi boste vedno našli tudi odlično pripravljene domače marmelade, likerje, žganja, ter kvalitetna, predvsem bela vina. Kot dodatek jedem se največkrat uporabljata bučno olje in ostra paprika.

Za Prekmurje zelo tipična jed je še “BUJTA REPA”, ki se tradicionalno pripravlja v času kolin. Ravno iz kolin izhaja del imena “bujta”, saj v prekmurščini pomeni “ubita” – zaradi zakola prašiča. Da bi vam to prekmursko dobroto nekoliko približali, vam razkrivamo njen recept. Ker pa jed zahteva tudi ogromno izkušenj in malih skrivnosti velikih prekmurskih mojstrov, vam kljub receptu svetujemo, da se na zares reprezentativno porcijo specialitete oglasite pri nas v Prekmurju.